Mitul ursitoarelor a fost preluat din mitologia greacă unde erau denumite Moirae. Credinta in ursitoare a existat si exista la toate popoarele, inca din vechime. Si aproape la toate popoarele, acestea erau cate trei. Cele trei zeite ale destinului erau considerate de romani veghetoare ale nasterilor. Sunt trei surori fecioare, pe jumatate sfinte, spirite femei, nemuritoare, zane ale destinului
Ele sunt făpturi mitice înfățișate ca ipostaze divine prin intermediul cărora acționează Soarta. Termenul de ursitoare vine de la „a ursi“ însemnând predestinare.
Ursitoarele, trasează momentele biografice ale noilor născuți, iar determinările lor nu pot fi anulate pentru că ele acționează în numele Sorții.
Se spune ca , imediat ce se naste un copil, intotdeauna se scrie in cer intr-o carte, care se numeste Cartea Vietii , nu numai numele ci si tot viitorul sau , exact dupa cum vor spune Ursitoarele. Exista două variante rituale ale ursirii:
1 -. Activitatea lor se desfășoară succesiv în primele trei nopți de la naștere. În prima noapte lucrează torcătoarea , torcând firul vieții noului născut, în noaptea a doua depănătoarea deapănă firul tors pe ghemul vieții și în noaptea a treia curmătoarea taie cu o seceră firul vieții.
De fapt, ursitoarea a treia fixează doar în timp limita vieții.
2.- Ursitoarele îndeplinesc întreaga lor activitate numai în noaptea a treia de la naștere.
Dupa unele credinte, pentru a-l ursii pe prunc, cele trei ursitoare vin cu Ingerul celui de curand nascut, ele reprezentand luna, ziua si ora cand pruncul a iesit din pantecul mamei sale. Exista mituri conform carora, chiar Dumnezeu da acest fir al vietii ursitoarelor, iar acestea il intind pe pamant si aseaza pe el toate intamplarile prin care omul va trece .
Muzeograful Irina Nemeti spunea :
"...Ursitoarele.... sunt personaje cu caracter iniţiatic, pentru că ele ştiu, ele cunosc viitorul, stăpânesc timpul datorită acestei calităţi, de a şti şi totodată din acest motiv ele sunt prezicătoare. Străjuind la graniţa dintre viaţa şi moarte, fiinţă şi nefiinţă, ele prezidează trecerea în lumea morţilor, precum şi venirea din neant printre oameni...."
In unele opinii, mai ales cea a bisericii, traditia Ursitoarelor este o traditie gresita, considerata pagana, prin care oamenii așteaptă tot felul de semne prin vis, din care să înțeleagă ce destin i-au rânduit ursitoarele viitorului copil.
De ce nu știe nimeni cum arată ele? Pentru că a le vedea sau auzi profeția sunt încălcări ale vrerii lor. Nici macar numele nu este permis a le fi rostit, căci, potrivit credinței populare, asta înseamnă a le invoca și controla puterile.
In tara noastra exista si un Templu al Ursitelor, vechi de 7000 de ani , situat intre Brasov si Fagaras ( la Sinca Veche ) , unde , intr-un loc miraculos, dorintele se implinesc daca ai inima curata. In acest templu exista manastirea Ursitelor, o manastire rupestra datata din anii 1700 , unde langa chipul lui Iisus sunt sculptate Steaua lui David si simbolul Yin si Yang .
Deci, dragii mei, nu ne ramane sa speram decat ca Ursitoarele noastre au fost generoase si blande cu destinul nostru , desi drumul vietii mai este si dupa cum ni-l facem si cu ce ni-l presaram !!! Dupa cum spunea marele Florin Piersic : “..Ursitoarele au avut grijă de mine. Mi-au lăsat în leagăn dragul de viaţă şi bucuria de a trăi, iar timpul nu-mi poate atinge zâmbetul, nici de pe chip, nici din suflet, în timp ce tristeţea sosită în scurte escale în vizite de lucru, îşi ia repede tălpăşiţa, plictisită de lipsa colaborării mele...”
Comentários